Goud voor Edith van Dijk - Column www.nu.nl

30-08-2007: Er zijn in de zwemwereld al mensen die gokken dat Edith van Dijk volgend jaar een olympische medaille gaat winnen. Alhoewel ze twee jaar geleden in het Olympisch Stadion Amsterdam afscheid nam van de topsport maakte ze deze week bekend zich toch te willen plaatsen voor de Olympische Spelen. En ze heeft al  zo veel geschiedenis geschreven!

Edith van Dijk zwom in de traditie van landgenoot Piet Ooms begin twintigste eeuw. Waar Ooms in Frankrijk een gedenkplaat kreeg na een zware Atlantische race, wordt Van Dijk in Argentinië beschouwd als de Koningin van het Zwemmen. Dat was na haar winst in 2001 in de Maraton Acuatica Rio Coronda, een jaarlijks evenement met zo'n 200.000 toeschouwers en live uitgezonden op de nationale televisie.
Van Dijk begon in 1990 met de lange afstand tijdens De IJsselmeermarathon. Vijf jaar later brak ze internationaal door met een zilveren medaille op het Europees Kampioenschap. Tot en met 2005 won ze onder meer zes wereldkampioenschappen en twee Europese.

Het Kanaal
In 2003 wilde Van Dijk in een nieuwe wereldrecordtijd Het Kanaal bedwingen, maar haar tocht eindigde op bizarre manier op het Franse strand. Door slecht weer en beroerde navigatie van de begeleidende schipper zwom ze tientallen kilometers te veel. “Tijdens de race vroeg ik me al af waarom de veerboten telkens aan dezelfde kant voorbijvoeren en waarom de gebruikelijke lichtjes op de wal maar niet opdoemden. Je zwemt als het ware in niemandsland, ziet slechts water om je heen.”
Urenlang zwom ze in cirkels en bleef onnodig lang van haar einddoel verwijderd. Volgens berekeningen in 2004 zou ze 91 tot 133 kilometer hebben gezwommen, waar de minimale afstand 33 kilometer is. Zo'n honderd kilometer te veel en dat in ruim negen uur! Toen Van Dijk dat hoorde, twijfelde ze meteen aan haar voornemen nooit meer een poging te wagen: ”Het gaat nu toch wel weer kriebelen, ja.”

Geen glitter
En dat tekent de zwemster, tot bewondering van collega topsportster Bettine Vriesekoop, die in 2002 schreef: ‘Evenals Edith van Dijk zelf is de discipline die zij beoefent wars van opsmuk en uiterlijke schijn. Geen glitterpakjes, make-up, tandpastaglimlach of mooie praatjes. De sport zelf is de hoogste vorm van perfectie en schoonheid.
Sport en de drijfveren om aan sport te doen zijn aan mode onderhevig en presteren is tegenwoordig presenteren. Geld, aanzien en vooral er uitzien volgens de laatste mode bepalen of je als sporter wordt opgemerkt en gewaardeerd. Edith van Dijk kiest de ruime zee om niet haar rivales maar de diepste spelonken van zichzelf te leren kennen. Het is een verademing te zien dat een intelligente vrouw als zij niet bezig is met de buitenwereld maar eerder met haar eigen binnenwereld.’
Aldus onze correspondente in Beijing, die dus volgend jaar wordt voor even wordt herenigd met Van Dijk. Mits Van Dijk zich plaatst natuurlijk…
In totaal heeft Van Dijk zes wereldtitels gewonnen, meer dan twintig wereldbekerzeges, twee Europese en vele nationale titels. Volgens De Wereldzwembond is ze de meest succesvolle zwemster aller tijden bij FINA-evenementen. En nu op naar goud!

Bron: www.nu.nl/jurryt
Reacties op dit bericht

tRXYhjZrbqAZOIh op 24-07-2011 om 05:35:
That's more than sensbile! That's a great post!
FzvzePwwDnjJFOgc op 26-07-2011 om 17:28:
QtjwLv <a href="http://czxlkmyxzrnv.com/">czxlkmyxzrnv</a>
yZFKdRhZXPSAr op 06-01-2013 om 00:27:
Mike P.Zag in het journaal* van 13:00 uur meeenr P.Velleman een gedeelte uit de dagvaarding aan Wilders voorlezen. Ik heb m niet bij de hand, maar ik meen dat Wilders Oriana Fallaci heeft geciteerd over het feit, dat er slechts e9e9n islam bestaat en geen gematigde islam. Ik durf hier te voorspellen dat de heren rechters er nog een zware dobber aan hebben om Wilders veroordeeld te krijgen, want de vaststelling dat er slechts e9e9n islam bestaat, kan met de beste wil van de wereld niet strafbaar zijn en evenmin iets te maken hebben met groepsbelediging, discriminatie, racisme of haatzaaien.Met andere woorden: als ik of Balkenende zouden zeggen dat er slechts e9e9n islam bestaat, worden we dan ook voor het hekje gesleept..???????Wat zou er gebeuren als alle niet-moslims van Nederland dat in koor zouden roepen? Zou Velleman dan ook 15 miljoen dagvaardingen versturen?????Velleman: je bent een STAKKER.*waarom dwingt de Nos ons naar dat themakanaal te kijken en waarom wordt de kijker gedwongen de mediaplayer van Microsoft te downloaden???Waarom wordt die rechtszaak niet gewoon op Ned 1 of 2 uitgezonden..????
oJlZLSpdkOhdqhdw op 08-01-2013 om 12:14:
mnh7UV <a href="http://uitpzexyrwsy.com/">uitpzexyrwsy</a>
pwwZP98nt op 20-05-2016 om 07:42:
You have more useful info than the British had colonies prIIWWe-.
Lv9MpCfY8uj op 20-05-2016 om 15:44:
Thanks for helping me to see things in a <a href="http://ajayityfh.com">dienfreft</a> light.
PJ3jHnKS op 21-05-2016 om 15:43:
<a href="http://fvxjjrb.com">Engthliening</a> the world, one helpful article at a time.

Uw naam:
Uw reactie:
CAPTCHA Image
Typ hieronder de bovenstaande tekst over: